Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fejér Imre kiállítás 2010.10.25.

____________________________________________________________________________

Fejér Imre kiállítás 2010.10.25.


Impressziók hatása alatt - A világ Fejér Imre szemével


Hatodik alkalommal mutatta be alkotásait Fejér Imre grafikus-rajztanár a Görög Demeter Művelődési Házban. A 2010. október 25-én megnyitott kiállításán több száz alkotása közül, most 27 kapott helyet, melyeket közel egy hónapon keresztül, 2010. november 27–ig lehet – és érdemes – megtekinteni.


A rendezvényre való ráhangolódást Horváth Ágnes, a Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközép-, Szakképző és Általános Iskola, Kollégium tanulójának lebilincselő zongorajátéka segítette elő.  Előadásában Alexandre Desplat „The Meadow” dallamai, és a Rekviem egy álomért című film téma zenéje csendült fel. A megjelent vendégeket Nagyhaju Sándorné, az intézmény dolgozója üdvözölte, majd köszöntőjében bemutatta a művészt, és röviden szólt annak életútjáról.


A tanár úr sokrétű alkotó tevékenységet folytat, foglakozott már linómetszéssel, rézkarccal, fekete, színes grafittal, olajfestészettel és alkotásai fénykorában monotípiával. Pályafutása Karcagon kezdődött. Hajdúnánáson 1989-ben mutatkozott be először, ahol minden évben megrendezik kiállítását. Művésztelepek állandó látogatója, Tiszalökön tizedik éve, Hajdúnánáson ötödik éve és Tiszadadán harmadik éve alkot. Nemzetközi művésztelepeken is részt vesz, járt már Lengyelországban Usztronyban, és Szlovákiában Krasznahorkán. Munkái megtalálhatók intézményekben, kiállítótermekben, ugyanakkor magángyűjteményekben is egészen Kanadától - Ausztráliáig. Számos kollégája gyűjti munkáit, van köztük olyan, aki komplett galériát állított össze belőlük.


A tárlatot Sebestyén Miklós nyugalmazott gimnáziumi pedagógus nyitotta meg. Néhány szóval méltatta Ágnesnek és családjának értékteremtő jelenlétét a kulturális életben. Mint mondta, „A finomság, amit megszólaltatott a képekben is megmutatkozik.” Elismeréssel adózott Hajdúdorog kulturális élete, látványos panorámája, és a sokszínűsége előtt. Figyelemre méltó értékmegóvó és teremtő képessége. A népzenének erős talaja művelve van, és már beérni látszik hosszú évek munkájának gyümölcse.


Mint ismeretes, Fejér Imre két évtizede költözött vissza a megyébe, mely visszatérés az egész hajdúságban érezteti hatását. Első korszakában fekete-fehér színekben alkotott, geológusként, elhivatott ásványgyűjtőként a kozmoszt is bemutatta sorozataiban. Alkotómunkássága során mindig vele maradt a becsvágy és a boldogság. Mindenkinek meg akarta mutatni, hogy „látva lássák”, önmaga helyett hagyta a képeit beszélni. Két istenasszony mellett is elkötelezte magát. Az egyik Flóra, a természet megtestesítője, míg a másik Írisz, akinek a színek kavalkádját köszönheti az emberiség. A művész nem csak egyszerűen derűt sugároz a színes látásmóddal, hanem visszaadja az Alföld, a Keleti Főcsatorna, Pécs, Erdély, Lengyelország, és a Horváth tenger arcait. Leginkább mégis Hajdúnánáshoz kötődik, annak minden nyűgjével, szépségével. Nem dokumentál, sokkal inkább az impresszióit jeleníti meg. A hatások, az árnyak, és fények finom ábrázolások nyomán jelennek meg, melyek egész lényét az impresszionisták felé mozdítja el. Bennünk, szemlélőkben is megindít belülről valamit, egyfajta katarzis állapotba taszít.


Az elmúlt idő alatt számos diákjából lett művész, rajztanár, vagy a művészet lelkes támogatója. Ez a cél, hogy felnőjön egy olyan generáció, aki érti és műveli a kultúrát, esetleg hajlandó áldozni is érte. Váci Mihály „Eső a homokra”című verséből idézve a változás sürgetését, a tökéletességre való törekvést sugalmazta. Ezt üdvözli Fejér Imrében is, és arra kér fel mindannyiunkat, hogy ennek szellemében éljük az életünket. Végezetül megköszönte a szervezők gondos előkészületét, a képek harmonikus elhelyezését, és felkérte a jelenlévőket, hogy tekintsék meg a kiállítást.


Mosolygó Marietta

____________________________________________________________________________

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.