Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közfoglalkoztatás 2011.

2010.11.22
____________________________________________________________________________________________________

  
Közmunkások kidobva ?
Mi lesz a sorsa a közmunkásoknak:
a közcélú és közhasznú foglalkoztatottaknak ?


Kérdések és (talán) válaszok .?
Szóljon hozzá
Ön is az oldal alján.

HOZZÁSZÓLÁSOK ►►►

Egy érdekes hozzászólás:

 

ÖSSZEFOGLALÁS FEHÉREN-FEKETÉN
Magyarország MA, 2011. 01. 15. 18:54

1. A Kormány úgy döntött, hogy az évi kb. 180 milliárd forintos kiadás a kb. 200 ezer közmunkás számára túl sok, ezért szélnek eresztette őket.

2. Lehetőséget biztosított minden önkormányzat számára, hogy kb tizedannyi (minden tizedik) ember dolgozhasson 6 órás foglalkoztatásban, természetesen kevesebb fizetésért. Ezzel elérte azt, hogy az emberek ne a kormányt szidják, hanem a már nem dolgozók a még dolgozókra haragudjanak.

3. Bejelentette, hogy 2000 milliárdot fordít a vállalkozások fejlesztésére. GRATULÁLOK !!!

Összegezzünk csak:
1. a 180 milliárd 200 ezer ember számára sok
2. a 2000 milliárd pár ezer vállalkozó számára nem sok

Mert hát valljuk be őszintén, hogy már régóta tömködik a vállalkozók zsebeit az egyes kormányok és még sincs több munkahely sehol.

Azt viszont én úgy gondolom felháborító, hogy a vállalkozóknak kiosztandó pénz töredékéből 200 ezer ember, 200 ezer CSALÁD életét és megélhetését tudnák biztosítani, de ez még sem fontos senkinek sem ?

Na erre szeretném tudni a választ, hogy miért ???

 

HOZZÁSZÓLÁSOK ►►►

 

________________________________________________________________________________________


A hosszú távú közmunkákra építenek


Rát helyett bérpótló juttatás –
Rendezett lakókörnyezethez jár majd az ellátás

A kormány nem folytatja az Út a munkához programot: megszűnik az aktív korú munkanélküliek rendelkezésre állási támogatása, helyette bérpótló juttatást folyósítanak. Az ellátás feltétele lesz a rendezett lakókörnyezet és legalább harminc nap munkaviszony.


Az internetről is letölthető már (és ezen az oldal alján is megtalálható) a foglalkoztatásért felelős államtitkár Czomba Sándor prezentációja a Nemzeti közfoglalkoztatás 2011-es programjáról. Ebben az áll: jelentős változások elé néz az aktív korú munkanélküliek ellátása, így a közfoglalkoztatás rendszere és a segélyezés.

Az előző kormány által 2009-től hatályba léptetett Út a munkához programot szinte a teljes szociális szakma – civilek és szakemberek – bírálta: „gazdaságilag kevéssé hatékony, olykor pazarló, ebben a formában fenntarthatatlan. Politikailag nem segített a szegényellenesség és a rasszizmus oldásán, mert a szegények ugyan dolgoznak, de munkájukat nem tartják értékesnek, hasznosnak, a szegényeket bezárja a közmunka segélyezés kiutat nem kínáló csapdarendszerébe”. Ezek voltak a legfőbb állításai annak a kutatásnak, amely a program első éve után a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottsága és a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából készült. Az Út a munkához program keretében az önkormányzatok érdekeltek voltak segély helyett közcélú munkát biztosítani: arra viszont, hogy színvonalas, értékteremtő munkát adhassanak, a legtöbb településnek már nem volt pénze. Így maradt a „falucsinosítgatás”, az „árokkurkászás”, ezek a munkák ugyanis nem eszközigényesek. A választások előtt a leköszönő kormányfő, Bajnai Gordon úgy fogalmazott: „Az Út a munkához programban a válság ellenére közel százezer alacsony képzettségű ember kaphatott megélhetést és önbecsülést adó munkát”. Kétségtelen, hogy a 28 500 forintos rendelkezésre állási támogatás – vagyis a rát – helyett a közcélú munkának, legyen az bármilyen is, ideiglenesen van a szegénységet mérséklő hatása. Azonban kérdéses, hogy ezek a munkák mennyire adták vissza a programban dolgozók önbecsülését. Mint ahogy az is, milyen hatása volt annak, hogy kikötötték: egy családban csak egy aktív korú rátos lehet.

Az új kormány nem folytatja az Út a munkához programot, ami nem is meglepő annak fényében, ahogyan a kormányváltáskor nyilatkoztak vezető fideszes politikusok. Az egyik érvük az volt, hogy a program nem vezetett vissza az aktív munkaerőpiacra. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter nyáron úgy fogalmazott: az Út a munkához program valójában látens munkaerőpiacot hozott létre. Az alacsony hatékonyság mellett a másik érvük pedig az volt, hogy az Út a munkához program a munkaszervezésben az önkormányzatokra koncentrált a vállalkozások helyett.


Az új Nemzeti közfoglalkoztatás program csökkenteni akarja az önkormányzatok terheit. Másképpen fogalmazva: csökkenteni akarják a települések autonómiáját azáltal, hogy a munkaszervezési feladatok egy részét központilag irányítják. A közfoglalkoztatásban az állami szervezésű munkaprogramok válnak hangsúlyossá, főleg a vízügyben, az árvízvédelemben, az erdőgazdálkodásban, illetve a hosszú távú nagy építkezések keretében. Az elképzelések szerint a közmunkában részt vevők képzést kaphatnak majd. Az új programban hangsúlyos elem, hogy támogatottként jelenhessenek meg a kis és középvállalkozások: vagyis közmunkák átvállalásában és szervezésében jelentős állami forrásokra számíthatnak azok a cégek, amelyek tömegével alkalmaznak közmunkásokat. Ez valóban új elem: az előző kormány is a munkaadókat próbálta érdekeltté tenni ebben, de nem a tömeges alkalmazásra ösztökélték őket, csak arra, hogy alkalmazzanak olyanokat, akik rátot kapnak, vagyis már rég kikerültek a munkaerőpiacról. Tegyük hozzá, hogy az „érdekeltség” jelentős volt: a rát teljes összegét, vagyis 28 500 forintot kaphattak az érintett vállalkozók úgy, hogy a Start-kártyákkal járó járulékkedvezményekről sem kellett lemondaniuk.


És mi van akkor, ha nincs elég közmunka? Milyen ellátásra jogosultak a tartósan munkalehetőség híján élők?


A tervek szerint rát helyett bérpótló juttatást kapnak. Az ellátás csak akkor vehető igénybe, ha a rászoruló harminc nap munkaviszonyt fel tud mutatni. Követelmény továbbá, hogy a munkanélküli – az iskolai végzettségétől függetlenül – a számára felkínált munkát, legyen az bármilyen is, elvállalja. A rászorultságot a önkormányzat állapítja majd meg, ami egybecseng Lázár János, a Fidesz frakcióvezetőjének egy korábbi nyilatkozatával a hódmezővásárhelyi úgynevezett szégyenfal kapcsán. Akkor a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: nincs mód ellenőrizni a segélyezettek tényleges vagyoni helyzetét, csak a jövedelmi viszonyaikat, így fordulhat elő, hogy vannak, akik Mercedesszel jönnek a segélyért.


Az önkormányzat nyilván erősen jelen lesz a támogatás megállapításánál, nemcsak a vagyoni helyzet kiértékelésekor, hanem egy másik állami elvárás, a segélyezett „rendezett lakókörnyezetének” ellenőrzésénél is.

Szerettünk volna részleteket megtudni arról, mekkora összegek állnak majd rendelkezésre az új Nemzeti közfoglalkoztatás programjára, a minisztérium későbbre ígért tájékoztatást.

Ferge emelné a családi pótlék összegét


Ferge Zsuzsa szociológus szerint az alapján, hogy a harminc nap munkaviszonyt az ellátás feltételéül szabta a kormány, valószínűsíthető, hogy szűkülni fog az ellátottak köre, és ez tovább mélyíti a szegénységet. Az új programról azt mondja: kiolvasható belőle, hogy „talán az értelmes, hosszú távra munkát adó közmunkák irányába mozdul el” a közfoglalkoztatás. A munkákhoz szükséges anyag- és eszközigényt jobban ki tudják elégíteni a vállalkozások, ezért azok bevonását támogathatónak tartja. Ferge Zsuzsa viszont aggodalmát fejezte ki a növekvő gyerekszegénység miatt, szerinte sürgősen emelni kellene a 2008 óta változatlan összegben folyósított ellátásokat, így többek között a családi pótlékot, a nyugdíjminimumot, az ehhez kapcsolódó segélyeket


Forrás : NÉPSZABADSÁGONLINE

 

__________________________________________________________________________________

 

Kép

 

Kép

 

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

 

Kép

 

 ______________________________________________________________________________________

HOZZÁSZÓLÁSOK ►►►

 

A mappában található képek előnézete Közfoglalkoztatás 2011

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

antirobinhood

(én, 2011.04.15 18:48)

aki el vesz a szegényektől és ad a gazdagoknak.Majd jönnek a román vendég szavazok és minden ok lesz a narancsvidéken. az éhezők ha éhenhalnak akkor nem lesznek többé igy megoldjuk az éhezés problémáját.
Már csak a koldusokat kellene deportálni és csak gazdag lenne ebben az országban.

elmegyek innen messze...

(ich..., 2011.02.07 10:21)

Kedves magyar honfitársaim, búcsúzom tőletek, én bizony elhagyom ezt a nyomorék országot! Inkább leszek egy másik országban bevándorló és pucolom a külföldi wc-jét és mosogatok. A saját hazámban csak megnyomorítanak ellehetetlenítenek megaláznak. Annyi alapvető emberi jogunk sincs , hogy ne halljunk éhen!
Aki megteheti hagyja el az országot. Magyarország nem embernek való hely. Majd ha az összes szegény valamira való ember elmegy szedegethetik a szemetet a politikusok, a köztisztviselők, a celebek... UI: nem az hazámat nem szeretem, csak azt ami ebben a kis országban folyik.

találdd ki...

(szerinted?, 2011.01.29 08:32)

ahogy ők ítélkeznek egy ország, egy lakott föld élete felett, bizony ők is úgy lesznek megítélve...és ez így faír, majd akkor ők is sepregetni fognak, szemetet gyűjteni, lesz részük a Föld Paradicsommá tételükhöz...és szerintetek kik fogják őket navigálni ebben? bizony a hozzáértő közmunkások, hogy "na, főnök így kell ezt..."

találd ki...

(szerinted?, 2011.01.29 08:24)

már mondtam, mit közvetítenek a híradóban, hogy hogyan fütyülik ki egymás nézőpontját, pedig van a mondás sok kicsi sokra megy...ha a parlamentben azon lennének, hogy türelemmel meghallgatják egymás véleményét, tanácsát, és azt beszélnék meg együttműködően, már rég előrébb lennénk...na de nem is emléxem már kitől idézem..."A KORMÁNYZÁS TÚL KEMÉNY HIVATÁS, AHHOZ, HOGY POLITIKUSOKRA BÍZZUK"..."mert minden rossznak gyökere a pénz" , kedves hatalomvágyók, tudjátok mire való a pénzetek, megvan a luxus, de a nyomor a lelketekben is, és ha a lelketek nyomorog, bizony szellemetek, testetek is...mert mióta kitalálták a pénzt, azóta van szegénység is, meg még chippet akartok alkalmazni, lenyúlni még a segélyt is???mert ti megtehetitek, hogyha elfogyott a zewa, akkor pénzzel is kitörölnétek, na pont erre való a pénz, nemcsak az emberek életét teszitek tönkre, de még a természetet is...beszélgettem egy papával a pénzről, mi lenne a megoldás?mondom újra cserekereskedelem, ha neki kakasra van szüksége, nekem meg kacsára, máris megoldottuk...mosolyogva kérdezi;és akkor ki jár jól? válasz;mindketten jól járnánk, és csak mosolygott egyetértően...legalább arra méltatnának minket a "nagyhatalmak", hogy reagálnak a fórum hozzászólásaihoz...jaaa, hogy rnnyi méltóság sincs bennük? tisztelelt a kivételnek...

Magyar

(Magyar, 2011.01.19 14:07)

Ez azért elég dúrva !!! A szegeny emberek hajjabak éhen a válalkozóknak meg mégtöbb legyen !!!
Ugy látom újra csak nem 10 hanem 8 millió koldus országa leszünk !!!
Ez kell a magyarnak !!!

ez van

(egy munkás, 2011.01.16 13:07)

kelett nekünk unio megg szabadpiac ez lett a vége a komcsik 20 éves garázdálkodásának megg hogy engedték a zsidoknak hogy felvásároják az országot sajnos ennek az országnak nincs már jövöje lassan gyarmat leszünk

Nyíregyháza

(ÉN Nem ezt akartam, 2011.01.16 00:11)

Megérdemli Magyarország mert ezt akarta a nép ,legyen akkor így . Megszavaztátok most tűrni kell. Nem sírni. Másik kormány nyolc évig volt nem volt jó nektek. Én nem vagyok narancsos ,de ha az ország 80% ezt akarta akkor ne sírjunk ,esélyt kell adni nekik lesz ami lesz!

Magyarország MA

(ÖSSZEFOGLALÁS FEHÉREN-FEKETÉN, 2011.01.15 18:54)

1. A Kormány úgy döntött, hogy az évi kb. 180 milliárd forintos kiadás a kb. 200 ezer közmunkás számára túl sok, ezért szélnek eresztette őket.

2. Lehetőséget biztosított minden önkormányzat számára, hogy kb tizedannyi (minden tizedik) ember dolgozhasson 6 órás foglalkoztatásban, természetesen kevesebb fizetésért. Ezzel elérte azt, hogy az emberek ne a kormányt szidják, hanem a már nem dolgozók a még dolgozókra haragudjanak.

3. Bejelentette, hogy 2000 milliárdot fordít a vállalkozások fejlesztésére. GRATULÁLOK !!!

Összegezzünk csak:
1. a 180 milliárd 200 ezer ember számára sok
2. a 2000 milliárd pár ezer vállalkozó számára nem sok

Mert hát valljuk be őszintén, hogy már régóta tömködik a vállalkozók zsebeit az egyes kormányok és még sincs több munkahely sehol.

Azt viszont én úgy gondolom felháborító, hogy a vállalkozónak kiosztandó pénz töredékéből 200 ezer ember, 200 ezer CSALÁD életét és megélhetését tudnák biztosítani, de ez még sem fontos senkinek sem ?

Na erre szeretném tudni a választ, hogy miért ???

Bács-Kiskun

(Foglalkoztató, 2011.01.15 14:09)

Addig, amíg sok olyan "munkanélküli" van, aki annak ellenére igényt tart a közmunka-programra, vagy segélyre, hogy feketén dolgozik és nem is rosszul megél belőle, nem lesz itt rend!
Azok az emberek természetesen válogatnak, hogy mit vállaljanak el és mennyiért. Sajnos igaz ez a még el nem fogott, magukat megélhetés miatt bűnözőknek nevezők is.

szabolcs

(sztella, 2011.01.14 19:01)

Kedves H.K.! Végre egy értelmes hozzászólást olvashattam, ilyen felfogásu emberekre lenne szükség minden területen. Jól látod a dolgokat, igen itt magyarországon így működik minden. Az új rendeletekből megint hasznot húznak a "kiskapusok" és minden folytatódik tovább. Az a réteg pedig akinek nehéz volt eddig ezután is az lesz.Az ügyeskedők jól járnak, a többiek akik nem mernek vagy nem akarnak manipulálni azok szívják!

békés

(buga kuka, 2011.01.10 13:34)

már a kukákat se kell üriteni mert vigyázunk mit dobunk ki szegény kukások is panaszkodnak már ezt akis guberélos meg élhetést is elvették töllük.ennyi pénzböl meg élni még kenyérre se fog telni

Alicee

(Alicee, 2011.01.10 12:10)

volt közmunkás! tejen? inkább vizen. nem?

H. K. Szeged, 2010. 12. 01. 20:51
H.K. teljesen egyetértek veled. Az egész oktatási rendszert lealázták. De ami a még jobb, hogy közben úgy beszélnek az ügyintézők az emberekkel, mint a seggükkel. vagy alacsonyabb rendű fajokkal.

kérdés

(volt közmunkás , 2011.01.03 17:54)

kíváncsi vagyok arra hogyha nem lesznek közmunkások a lakok hogy fognak panaszkodni a polgármestereknek,kit fognak ki küldeni az utcát takarítani.mert eddig a lakoknak bármi gondjuk volt az utakkal a közmunkások próbálták meg oldani.meg azt tekintve megélhetést biztosított nagyon sok embernek.mindegy hogy roma vagy magyar származású közmunkás volt. én nem 28500 ft-ot adnék azoknak akik a minisztériumban ülnek hanem kenyeren,meg tejen dolgoztatnám őket.meddig fogja így bírni az állam kassza?

Debrecen

(Vadócka, 2011.01.03 16:15)

Kérdésem lenne? A munkaügyi köpontokban mikor tudnak érdemleges választ adni az új lehetőségekről?

Debrecen

(Vadócka, 2011.01.03 16:12)

Nagyon okos volt az aki kitalálta ezt az új közfoglalkoztatási módszert, amikor az eszet osztogatták nem igen állt sorba érte.
EZÉRT KÁR VOLT DIPLOMÁT SZEREZNIE! Mert gondolom van neki, ha a minisztériumba dolgozik. Amelyik a parlamentbe ül és jogszabályokat, törvényeket alkot, csak 28.500,- Ft-ot adnék nekik havonta egy fityinggel se többet, éljen meg belőle.

....

(találd ki, 2010.12.10 07:47)

igaz, hogy nagy nyomorúság lészen, viszont akkor jön el a mi igazi Urunk...Megváltónk...

...

(találd ki, 2010.12.10 07:42)

Anna igazad van, de azt mondom neked boldogok a lelki szegények, mert övéké a mennyeknek országa, ami közeleg...ott nem lesz pénz, mert a pénz minden rossznak gyökere...ezt nem az igazi hatalmas találta ki, hanem a hatalomvágyók...kinek képzelik a politikusok magukat?Istennek? ugyan már, ezek sajnos a gonosz befolyása alá kerültek, azért ilyen szemét a rendszer, hiszjétek el fognak ők még sepregetni, de még szemetet gyűjteni is, mint közmunkások...mert ki mint vet úgy is arat, nemde? a kisemmiző jogszabályaikról ne is beszéljek, mert nem férne ide ! meg ha a közmunkás 3x 5 percet késik ki van rúgva, aztán 5 évig várhat, hogy el tudjon helyezkedni, miközben ők fél napokat dolgoznak, hogy szebb legyen a környezetünk, aki meg munkáltatja őket dolgozik 4 órát azon, hogy tanulmányozza a kisemmiző jogokat, a többi pár órában meg itt-ott lófrál...csak azért nem megyek bp-re a Kossuth Lajos útra a igazságügyi és rendészeti minisztériumba, mert még bevágnának a börtönbe, akkor meg nem tudnék erőt ömleszteni embertársaimba...mindennek eljön a maga ideje...szegények ne féljetek, mert minden napnak megvan a maga aggodalma, előre meg ne aggodalmaskodjatok, a reményt, hitet többé nem vehetik el tőletek, aggodalom helyett reménykedjetek, hogy hamarosan minden szebb és jobb lesz...és ez így lesz, nem üres szavak, hit, idő, türelem, kitartás, ERŐ...hajrá

Almáskamarás

(Lovas Anna, 2010.12.07 19:23)

Ezzel akarják megszüntetni részben az elszegényedést?
Sokkal több lesz az éhezés,betörés,lopás stb.Én is itt vagyok 2 gyermekkel a kisebb 11 éves a nagyobb 9.-es.Most csak arra adjanak választ a 28.500-ból,hogyan fogom tudni továbbra is támogatni a gyermekem,de együnk,ruházkodjunk,de szakma is kellene a gyerekeknek,ja még itt a sok rezsi.Nagyon szívesen cserélnék legalább 2 hétig,azzal az illetővel,aki így dönt.Elveszik még a reményt is tőlünk,hogy legalább 5 hónapig,kicsivel jobban élünk!!Hát,nagyon köszönjük!!!!!

...

(találd ki, 2010.12.02 14:38)

"Kérdések és válaszok...???" itt vannak a válaszok!!! pl. az érettségizetteket továbbképzik, de a hajléktalanokat nem, na meg oké hogy az iszapkárosúltaknak van biztosítás, így lesz ház is, de fundamentumra építsenek már, jó...meg a hajléktalan miből biztosítsa az életét? én nem fogok dolgozni ennek a rendszernek, de dolgozok a rendszeren, hogy jobb legyen...és nekem ne az mondja meg aki a parlamentbe ígérget, itthon meg megszegi, vagy mivan összedőlőben a rendszer, építsd fel ha olyan tanult vagy, vagy csak mocskolódást gyakoroltok a parlamentben, vagy megbeszélitek a dolgokat, mindenkit meghallgatva, mert mindenki másképp látja, hogyan lehetne szebb az életünk, mindannyiunknak...

Gyomaendrőd 2010.12.02.

(Sás Jánosné, 2010.12.02 11:37)

Nekem megfelelne a négy óra is,ha hasznosan van eltöltve a munkaidő.Csak szervezés dolga és átlátás kéne hozzá.Mert lenne mit csinálni.